
Szacuje się, że do 2050 roku będziemy potrzebowali aż dwa i pół raza więcej jedzenia niż teraz. Dlatego też, prognozuje się, że owady mogą na stałe wejść do naszej diety. Z tego powodu, powinniśmy teraz przyzwyczajać się np. do chrupiących pancerzyków, które... wcale nie są tak niesmaczne. Udowadnia to wrocławski Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie otworzono kawiarenkę serwującą wysokobiałkoe dania, czekoladę jak i śniadania.
Zawarte w nich białko jest dla większości z naszego społeczeństwa nieco nietypowego pochodzenia. W kuchni uczelni zaczęto wykorzystywać owady, a to za sprawką studentów z koła kuchni molekularnej Uniwersytetu Przyrodniczego. Insekty zawierają dużo białka i tłuszczy,. Są także bogate w wartościowe mikroelementy jak i żelazo i potas.
Zapewne spore części z nas nie zachęci do skosztowania, choć kto wie, może pora się przyzwyczajać?
Marka: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Źródło: wroclaw.naszemiasto.pl Kraj: Polska
Autor: Ambientising.pl


Podobne ambient media
We Wrocławiu powstała lodówka społeczna


Wszystkie podobne »
Popularne tagi
Zobacz najczęściej oglądane w tej kategorii